Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Afvoeren Brusselse Lage Emissiezone Zorgt Voor Politieke Rel Een Op De Tien Automobilisten Zou Stad Niet Meer Binnen Hebben Gekund

Afvoeren Brusselse lage-emissiezone zorgt voor politieke rel

'Eén op de tien automobilisten zou stad niet meer binnen hebben gekund'

Het afvoeren van de Brusselse lage-emissiezone (LEZ) leidt tot een politieke rel. De oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA verwijten de meerderheid dat ze de luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners in gevaar brengt.

'Onbegrijpelijke beslissing'

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete noemt de beslissing "onbegrijpelijk". "De LEZ heeft ervoor gezorgd dat de luchtvervuiling in Brussel aanzienlijk is gedaald. Het aantal astma-aanvallen en andere gezondheidsproblemen is afgenomen. Deze beslissing zet al die inspanningen op de helling."

'Schadelijk voor de gezondheid'

Ook sp.a-fractieleider in het Brussels Parlement Hicham El Mhajri is kritisch. "Deze beslissing zal de luchtkwaliteit in Brussel verslechteren en de gezondheid van onze inwoners schaden." Hij wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt om lage-emissiezones in te voeren om de luchtvervuiling terug te dringen.

'Knieval voor de autolobby'

PVDA-parlementslid Françoise De Smedt beschuldigt de meerderheid ervan een "knieval te maken voor de autolobby". "Brussel zou een voorbeeld moeten zijn in de strijd tegen luchtvervuiling, maar met deze beslissing gaat de stad de verkeerde kant op." Ze kondigt aan dat haar partij een klacht zal indienen bij de Raad van State.

Argumenten voor afvoering LEZ

De meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en MR verdedigen de afschaffing van de LEZ. Ze wijzen erop dat de zone slechts een beperkt effect had op de luchtkwaliteit en dat ze veel ongemak veroorzaakte voor automobilisten.

'LEF-zone'

In plaats van de LEZ willen de meerderheidspartijen een "LEF-zone" invoeren. Deze zone zou zich richten op de meest vervuilende voertuigen en zou worden uitgebreid naar de hele Brusselse regio. De oppositiepartijen zijn echter sceptisch over de effectiviteit van de LEF-zone.

Conclusie

De afschaffing van de Brusselse LEZ zorgt voor een politieke rel. De oppositiepartijen verwijten de meerderheid dat ze de luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners in gevaar brengt. De meerderheidspartijen verdedigen de beslissing door te wijzen op het beperkte effect van de LEZ en de overlast voor automobilisten.


Komentar